Društvo za soustvarjanje trajnostne družbe je zaživelo

by | Mar 20. 2018 | e-mobilnost, energetska neodvisnost, trajnostna mobilnost

Se strinjate, da smo ljudje nenavadna bitja? Dobro se zavedamo, da nam škodi, a vseeno kadimo, se opijamo, prenajedamo, lenarimo pred televizorjem, jemo predelano industrijsko hrano, pijemo staro vodo iz plastenk, vozimo avtomobile z motorji na dizelsko gorivo in podobno. Postali smo pravi samomorilci. Ko se vsemu temu pridružita še apatija in ravnodušnost do grozečih sprememb v okolju in družbi, je slika današnjega duha popolna.

No, saj tako zelo črno pa le ni, boste rekli. Res ni, povprečje dviguje vse večje število čudakov, ki nam ni vseeno. Številni bi radi kaj spremenili, pa se počutijo nemočne, osamljene, pogosto celo zasmehovane. Vsekakor pa nam je lažje izražati stališča, deliti izkušnje in ideje v sredinah podobno mislečih ljudi, stran od negativizma povprečja. In prav društva so lahko take sredine. Z ozaveščanjem, opozarjanjem in predlaganjem dobrohotnih sprememb lahko skupaj spreminjamo svet. S tem namenom smo konec februarja v Trzinu ustanovili novo Društvo za soustvarjanje trajnostne družbe. Večinoma smo bili že v preteklih letih zelo aktivni v sorodnih Nevladnih organizacijah, kjer pa zaradi različnih vzrokov nismo mogli uresničiti svojih zamisli. Delovali bomo na vseh področjih, ki vplivajo na slovenski prehod v trajnostno družbo, predvsem pa na trajnostni mobilnosti, turizmu in samozadostnosti, tako energetski kot prehranski. Ker je ustanovne člane združila predvsem uporaba električnih vozil, bo verjetno največje pozornosti vsaj na začetku deležna prav trajnostna mobilnost.

Društvo je registrirano, postavljena je spletna stran. Sedaj pa seveda z veseljem v svojo družbo vabimo vse, ki želite s svojim kamenčkom sooblikovati mozaik prihodnje družbe, ki bo živela v soglasju z naravo in se bo trudila izboljšati svoje življenjske pogoje za prihodnje rodove. Skupaj bomo reševali probleme, predlagali spremembe neposrečene zakonodaje, izmenjavali ideje, znanje in izkušnje na družabnih srečanjih ter iskali take in drugačne ugodnosti za člane.

Naj bo za začetek dovolj. Dokažimo, da zmoremo. Najprej vsak pri sebi, potem pa še skupaj za še lepšo, še bolj zeleno Slovenijo. Dobrodošli!

David Mrvar