Slovenija ni odporna na podnebne spremembe: Vročinski valovi in obilnejše padavine

by | 20. Mar 2018 | podnebne spremembe

Agencija RS za okolje (Arso) ugotavlja, da se je temperatura zraka v Sloveniji v zadnjih 50 letih dvignila za dve stopinji, povečalo se je število vročinskih valov, vse pogostejša so obdobja obilnih padavin, izstopa pa tudi letošnja zima.

Klimatolog Gregor Vertačnik je o projektu Arsa z naslovom Podnebne spremembe Slovenije, pri katerem so spremljali podnebje v obdobju 1961-2011 povedal, da so analizirali podatke glede povprečnih temperatur zraka, količine padavin, snežne odeje ter sončnega obsevanja. Vanj je bilo vključenih več kot 300 meteoroloških postaj v Sloveniji.

Povprečna temperatura zraka se v vseh letnih časih skozi desetletja povišuje, je poudaril Vertačnik. Še najbolj je to opazno poleti in spomladi. Slovenija se je v petdesetih letih v teh dveh letnih časih segrela za dve stopinji Celzija.

Vse več skrajnosti
Poleg poletij so toplejše tudi zime, vendar je spremembe v tem letnem času težje ugotavljati, saj so posamezne zime med seboj po temperaturi zraka bolj različne kot poletja. Če se poletja razlikujejo za kakšno stopinjo navzgor ali navzdol, so pa lahko zime med seboj različne tudi za več stopinj Celzija. Med najbolj mrzlimi in najtoplejšimi zimami je tako 10 stopinj razlike v povprečni temperaturi. Jeseni večjih sprememb niso zaznali.

Vir: RTVSLO/STA Celotni prispevek >>